Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/clients/client90/web3083/web/lap_sablon1.php on line 17
- mandragora2 - sokoldal.hu
MENÜ
írd át
írd át
írd át
kezdöoldal
HUSVÉT
NÖNAPI KÖSZÖNTÖ
CHAT BOX
VALUTAVÁLTÁS
VALENTIN NAPI KÖSZÖNTÖ
IDÖJÁRÁS
SAJÁTKÉPEK
HALLOWEN ÉJSZAKIÁŐJA
VENDÉGKÖNYV
FARSANG
KOCOS KIS CIVGÁNYLÁNY
KERESÖK
BLOGOM http://gyopar.blogspot.hu
FORDITÁS
SZÉP KEREES KÉPEK SK
KÉPGALÉRIA
SZAVAZÁS
karácsony
NÉVNAPI KÖSZÖNTÖ
Anyáknapi köszöntö
BUÉK
Fórum
Azonnali üzenet küldése az oldal szerkesztőjének


e-mail címed:


üzeneted:
Ismersz olyan ingyenes lehetőséget, amely megtanít ÖTÖDÁRON nyomtatni? - Neeem? - Akkor Kattints!


mandragora2

SZERETERETEL KÖSZÖNELEK AZ  OLDALAMON


 

A szeretet akkor jelenik meg, akkor épül be, ha a tudatunk nem foglalkozik többé az élet nyűgével s nyilaival - sem úgy, hogy küzd ellenük, sem úgy, hogy megadja magát. Amikor először ébredünk tudatára, hogy a szeretetnek ilyen vonzata is van, az első, ösztönös reakciónk a zavar. Nem tudjuk, hogyan is viselkedjünk, hiszen hajlamunk arra int, hogy a felismert igazságot mindig próbáljuk meg alkalmazni a gyakorlati életben. A szeretet igazságát persze nem lehet alkalmazni - az csupán arra jó, hogy eltöltse a szívünket. Ha ez megtörtént, már ösztönösen helyesen fogunk cselekedniMandragóra

Mandragora officinarum L.

A mandragóra évelő növény, vaskos, répaszerű, sokszor kettéágazó gyökérrel. Levelei tőlevélrózsát alkotnak, lándzsásak, csúcsuk hegyes, szélük hullámos vagy durván csipkézett. Zöldessárga, harang alakú virágai hosszú kocsányokon magányosan ülnek.
Hasonló felépítésű, de lilás vagy rózsaszínes virágú faj a M. autumnalis L. Termésük kicsit ovális 3 cm hosszú, éretten sárgás bogyó. Az előzőnél elterjedtebb, a Földközi-tenger mellékén mindenütt megtalálható növény.
Elterjedés, élőhely: Az orvosi mandragóra Észak-Olaszország és Nyugat-Jugoszlávia bennszülött növénye, száraz, meleg területeken található meg.
Felhasznált részek: Régebben minden részét használták, elsősorban vaskos gyökereit
.Hatóanyagok: A legtöbb csucsorféléhez hasonlóan tropánvázas alkaloidokat (atropin, hioszciamin, stb.) tartalmaz.
Hatások, mérgezési tünetek: Nyugtató, fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású, belsőleg túladagolva hallucinációkat, súlyos esetben halálos mérgezést okozhat, ezért és ritka volta miatt manapság nem használják.

 
A mandragóra (Mandragora officinarium L.) gyógynövényként való alkalmazása az ősidőkbe nyúlik vissza. Emberalakot formázó gyökérzete és egyes alkaloidjainak tudatmódosító hatása miatt gyógyászati alkalmazása az évszázadok folyamán fokozatosan háttérbe szorult, a növény pedig átkerült a babonák és mítoszok világába

LoveMyProfile.com - Profile Counters
 


Lap tetejére
Visit this site.


www.mandragora2.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!